Снимка Театрална работилница СфуматБългария загуби голяма актриса.  Гергана Кофарджиева си отиде на

...
Снимка Театрална работилница СфуматБългария загуби голяма актриса.  Гергана Кофарджиева си отиде на
Коментари Харесай

Почина актрисата Гергана Кофарджиева

Снимка Театрална работилница Сфумат

България загуби огромна актриса.  Гергана Кофарджиева си отиде на 88 година, оповестяват нейни близки, представени от БНР.

В креативната биография на Гергана Кофарджиева са функции на аристократки, поради което в театъра е наричана от сътрудниците си „ Царицата ”.

По-известни нейни превъплъщения са в облиците на Амели Петрович във " В полите на Витоша ", Клея в " Езоп ", Мария-Десислава в " Безсмъртна ария " и др.  

Гергана Кофарджиева е родена на 3 май 1932 година в град Каменово, Бургаско. Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1956 година Дебютира в ролята на Турандот в „ Принцеса Турандот “ от Карло Гоци на сцената на държавна такса Враца, написа

Работила е в трагичните театри във Варна, Враца, Пловдив, Смолян, Театър " София ", " Театър на поезията и естрадата ". Участва във кино лентата " HDSP: Лов на дребни хищници " на реж. Цветодар Марков в ролята на Госпожата.

Номинирана е за премията на Съюза на артистите в България " Икар " 2011 за поддържаща женска роля, получава Награда АСКЕЕР за поддържаща женска роля и е притежател на редица национални награди.

Гергана Кофарджиева е известна още и като Кофарджиева - Гройс, брачна половинка е на починалия огромен наш режисьор Любен Гройс.

Поклон пред паметта й.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР